Spava li šejtan sa tobom ili sa tvojom hanumom?

Sve češće se supružnici nalaze pred problemima i stresovima koji uvijek iznova stavljaju brak na kušnju zbog svoje složenosti, zbog manjka pažnje ili ljubavi ili radi izazova koji vrebaju sa različitih strana. Nekad su to djeca, nekad firma, nekad najbliži i najdraži a nekad i neko treći. Najbitnije je da svaka eskalacija ili nerazumjevanje koje se desi ne završi fizičkim nasrtajima ili verbalnim uvredama, posebno ne pred djecom. Isto tako ljutnja ne smije dugo da traje niti da traje jedan dan ili noć. Nikako se ne smije desiti da supružnici spavaju u dvije odvojene postelje i jos gore, dvije odvojene prostorije sto podrazumijeva i krajnje ozbiljno shvatanje kur’anske dozvole mužu da se odvoji od ženine postelje.

Ovo bi zaista bila zadnja mjera ako se sto puta pokuša naći rješenje nesuglasica kroz zajednički razgovor jer šejtan i dzini jedva čekaju da se dvoje odvoje od zajedničke postelje jer je tada šejtan pobjednik. Muškarci trebaju biti prinčevi i da se prema svojim hanumama ponašaju plemićki, da budu kavalijeri a ne tirani koji zlostavljaju svoje žene i ponašaju se prema njima kao prema robinjama. Loše ponašanje jednog prema drugom razjedinjuje dva srca, razbija dzemat muza i zene pa šejtan lakše nasrće i kvari bračnu zajednicu.

Nepokorna žena mora znati da je Allah i meleki Njegovi proklinju do jutra ako zanoći a njen muž s pravom srdit na nju. Isto tako moževi ne smiju gubiti iz vida hadis Poslanika, sallallahu alejhi we selleme, kada je rekao:

“Najbolji među vama su oni
koji su najplemenitiji prema svojim ženama!”

Svakako bi se bračni drugovi trebali pobrinuti da mala djeca ne spavaju precesto u njihovoj postelji, između njih, tako da se oni ne mogu grliti i tako izgladiti eventualnu nesuglasicu vec oboje grle djecu. Muz i zena moraju znati da njihov “dobar odnos prema Allahu” ne znači automatski da su dobar muz ili dobra supruga. Mozda sejtan ili dzini ne zeli u prvom planu razvaliti njihov odnos prema Gospodaru vec odnos između njih samih.

You May Also Like

Može li čovjek ureći druge ljude i životinje?

Postoji li “halal hamajlija”?

Da li džini koriste facebook i ostale socijalne mreže?

Kako da samoga sebe zaštitim od šejtana i od džina?