Je li ispravno liječenje bioenergijom?

Najmračniji primjer “liječenja” bioenergijom jest ono što je radio marokanski sihirbaz Mekki Turabi, koji je prije nekoliko godina pomoću svojih džina i svojim trikovima zaslijepio velike slojeve balkanskih muslimana, javno tvrdeći kako svoju energiju crpi sa pet planeta izvan naše galaksije. On je svojim “ljekovitim rukama” i podbuhlim očima “opipao ispod bluze” pola Bosne na očevid cijeloga Balkana. Niko ne zna gdje bi završila njegova „vangalaktička misija“ da se nije našlo nekoliko bogobojaznih i pronicljivih Allahovih robova u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine da se raskrinka ovoga marokanskog džinskog harambašu i sihirbaza. Čak se, na upit uvaženoga hafiza dr. Safveta Halilovića, javio za riječ poznati alim ummeta muslimanskoga egipatskoga porijekla dr. Jusuf el Kardavi, koji je izdao fetvu vezanu za Turabija, jasno ga svrstavajući u red crem de la crem sihirbaza današnjice. 

Uglavnom se svi sjećamo medijske hajke i reklama kojima se “veličala” i hvalila nadnaravnost ovoga sihirbaza do te mjere da su se čak i neki učeniji ljudi poveli za njegovim hordama opsihrenih. Rijeke ljudi, desetine hiljada oboljelih su punili mjesta najveće dvorane u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Ovo je bilo svojevrsno masovno poniženje muslimanska naroda u Sarajevu i Bosni, kojeg je zaslijepila neistina, jer su isti mnogi oni koji su čekali u redovima da dođu do Turabija zatvarali oči pred Istinom.

Postoji metoda liječenja kur’anskom rukjom gdje se oboljelom stavi dlan ili prst na čelo ili na glavu tokom učenja kur’anskih ajeta, ili da oboljeli sam sebi stavi prste ili dlan na oboljelo mjesto dok uči određene dove za izliječenje, i to je kraj priče. Načini mimo ovih nabrojanih su bajke, posebno oni u kojima se koriste konac i visak od olova, zavezani za prste “bioenergičara”, dok se slobodno klate iznad vodoravno opruženog tijela oboljele osobe, otkrivajući mjesto bola ili sihra u tijelu, ili čak u stanu ili u kući oboljeloga. 

Prije nas su bile generacije mnogo bogobojaznijih i ispravnijih pripadnika ovoga divnoga našeg Ummeta, ali ne nalazimo u vjerodostojnim predajama nigdje zabilježeno da je nekom od njih ili nekom od uzoritog selefa “curila struja iz dlanova”, ili da je neko od njih liječio tadašnje bolesti, džinske ili organske, sklapajući svoje šake ili pružajući svoje dlanove, plus i minus, iznad tijela oboljeloga. 

Posebno se danas pravi unosan biznis na ovaj način “liječenja”; “bioenergičari” uglavnom ispunjavaju sve šartove da se svrstaju u sihirbaze, ili samo u šarlatane koji su shvatili da se na ovaj način može lahko zaraditi podeblja svota novca.

Skoro da ne postoji neko veće mjesto a da u njemu nema neki “bioenergičar”, koji uspješno liječi bolesne ljude, kojima ni medicina ni “hodže” nisu mogli pomoći. Često se desi da ovim zanatom sihirbazi kriju svoju pravu kvalifikaciju te da narede svojim džinima da uđu u tijelo određene osobe, da ga “skeniraju” na eventualne džinske ili na organske bolesti, ili da im baš ti  džini izazovu vanredno stanje u organizmu pa da taj haber o „bolesti“ došapnu svome sahibu, “bioenergičaru”, koji potom oboljelome referira stanje u tijelu i dijagnozu bolesti.

Sve u svemu, najsretniji su oni, kojima njihov Gospodar, Allah, azze ve dželle, u okrilju svoje Milosti, podari zaštitu i Uputu, pa ako mu je dobro – on šućura, a ako mu je teško – on sabura i šućura. 

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova!

You May Also Like

Može li čovjek ureći druge ljude i životinje?

Postoji li “halal hamajlija”?

Da li džini koriste facebook i ostale socijalne mreže?

Kako da samoga sebe zaštitim od šejtana i od džina?