Je li dozvoljeno “salijevanje strave” te ogledanje u šolju, horoskop i gledanje u karte?

Vrlo raširena praksa “liječenja” od straha, te uroka i bolesti kad zakaže medicina, posebno kod nas u Bosni i Hercegovini, naziva se, narodskim jezikom kazano, “salijevanje strave” (salijevanje olova u određenu posudu prema običajima i “obredima” koje ima određeni salijevač strave, uglavnom salijevačica). Mnogo je ljudi koji pohode stravare – osobe koje se bave tom vrstom vračanja, ali je premalo informacija vezanih za ovu temu, iz tog razloga želim upozoriti na opasnosti koje se kriju u salijevanju olova, tj. strave. 

Muslimanima je strogo zabranjeno gatanje preko olova i ne bi nipošto smjeli pohoditi vračeve, gatare, čarobnjake, bioenergičare, šamane, astrologe i ine šejtanske sluge. 

Salijevanje strave je navodno otklanjanje straha (strave) iz osobe uz pomoć olova. Straha se salijeva tri puta na tijelu, počevši od glave do koljena. Za to vrijeme se uče dove ili ajeti iz Kur’ana, često puta naopako, ili se izvrne redoslijed ajeta. Osobi se tri puta rastopljeno olovo izlijeva iznad glave, na prsima i na koljenima u posebnoj posudi. Vrelo olovo u vodi “pukne” i tako stvara razne oblike. Stravar, na osnovu tih figura, pokušava dokučiti kakva je nevolja pogodila tu osobu. Salijevanje strave navodno pomaže u izliječenju strahova, pojava čudnog ponašanja, nemirnih i burnih snova, otklanjanju unutarnje tjeskobe.

„Salijevanje strave je pagansko vjerovanje i nema utemeljenja u šerijatu. Ne spominje se da je tako nešto postojalo u praksi Allahova Poslanika, s. a. v. s., niti u praksi prvih generacija muslimana. Kod njih je postojala rukja (odučavanje), koja ima utemeljenje u šerijatu. Prema tome, salijevanje strave i tome slično je zabranjeno (haram). Posebno, u tom pogledu zabrinjava što mnoge žene, kad salijevaju stravu, uče naopako kur‘anske sure što je najveći grijeh, koji može izvesti iz islama. Učenje sura naopako pri salijevanju strave govori da su to džinska i šejtanska posla. 

Zbog toga, savjetujem svim našim muslimankama da se klone salijevanja strave. Ukoliko su učile sure naopako, neka odmah prestanu i iskreno se pokaju Allahu, dž. š., Ukoliko svjesno to nastave raditi, neka znaju da tim svojim postupkom izlaze iz islama, a Allah, dž.š, najbolje zna.“ (prof. dr. Šukrija Ramić) 

Dakle, oni koji preporučuju tzv. “salijevanje strahe“ i bave se tim poslom u zabludi su i čine grijeh novotarstva, gatanja i vračanja, te njegova podržavanja, s obzirom da ova praksa nije poznata najčasnijim generacijama muslimana, niti ima svoje utemeljenje u Kur’anu Časnom, niti u Sunnetu Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem. 

Nerijetko se pri ovim neznabožačkim ritualima uče kratke kur’anske sure naopako ili se uz kur’anske ajete ili dove mrmljaju i dodaju još “dove” šerijatski zabranjenog sadržaja, kao: “Hazreti Alija bašču sadio, šta je usadio – sve mu se podmladilo! Amin!” Nagađanje sudbine, uzroka bolesti ili traženje lijeka na osnovu morfologije figurica koje takvima, slučajno nastaju topljenjem olova, njihovo nošenje, ili, u vezi s ovim, nošenje i čuvanje “naučenih” žutih, crvenih, bijelih ili crnih končića za “zaštitu” apsolutni je širk i samim tim nedopustivo za iskrenoga vjernika ili vjernicu. šejtani i džini se primamljuju ovakvim vradžbinskim rabotama, a oboljelim osobama, dugoročno gledano, ovaj paganski običaj samo uvećava bolest i neizvjesnost izliječenja u onome na šta se žale. Zabrinjavajuće je što se ovim skoro isključivo bave samo žene, koje su ionako podležnije šejtanskim vesvesama i džinskim napadima.

Koristeći svaku priliku da upozoravajuće govorim o različitim širkovima i sujevjerjima, rasprostranjenim kod nas na Balkanu i šire, želim se ovaj put osvrnuti na možda najučestaliji vid širka i sihirbaštva među nama, a to je, u narodu poznato, tzv. “gledanje u findžan”, ili “gledanje u šolju”.

Pisali smo već o sihirbazima te o njihovim kojekakvim hamajlijama i zapisima, citirajući ajete i hadise koji strogo zabranjuju svaki vid gatarstva i proricanja, kao i vjerovanja da bilo ko ili bilo šta može da nas čuva i zaštiti mimo Allaha, subhanehu ve teala, ili da bilo ko osim Allaha Uzvišenog može znati šta će se sutra dogoditi, ili općenito, šta će se desiti u budućnosti. 

Uzvišeni Allah kaže: “Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.“ (“Lukman”, 34)

Prokleti šejtan neprestano napada naša srca, nagovara nas na činjenje malih i velikih grijeha, odvraćajući nas od kajanja i činjenja tevbe od grijeha ne bi li naša srca, preko malih grijeha (za koja se ne kajemo), pripremio za velike grijehe ili, ne daj Bože, za neoprostiv grijeh kao što je širk. “Allah neće oprostiti da Mu se neko drugi smatra ravnim, a oprostit će manje grijehove od toga kome On hoće. A onaj ko drugog smatra Allahu ravnim čini, izmišljajući laž, grijeh veliki.“ (“En-Nisa”, 48) “Allah, sigurno, neće oprostiti da Njemu druge smatraju ravnim, a oprostit će kome hoće ono što je manje od toga. A daleko je zalutao onaj ko smatra da je Allahu neko ravan.“ (“En-Nisa”, 116)

Svjedoci smo da se putem različitih medija, na TV, u štampi, pogotovo namnogim internetskim portalima svakodnevno reklamiraju tobože iscjelitelji i iscjeliteljke, proricitelji i proriciteljke sudbine, “ogledajući” u karte, kocke, horoskope, slike, salijevanje strahe, kašike, viljuške, pa čak i u kuhinjske krpe a neupućen i zalutali narod im vjeruje (estagfirullah) i debelo plaća slijepo slijedeći njihove savjete i proročanstva koja se poslije “obistine”. Kako?

Često čujemo od onih koji posjećuju “onamo njih” (sihirbaze, ciganke, nekakve “hodze” i prihodžice, “derviše”, “dobre“ nane, “hadži-bule” i sl.), kako nam uvjerljivo govore: “Sve mi pogodio!”

Svako od nas ima od rođenja po jednog džina pratioca (Karina), a i mimo njega nas salijeću i drugi džini i šejtani, da bi nas odvratili od islama i služenja samo Allahu, subhanehu ve te’ala. Znamo iz hadisa da je Karin (džin pratilac) od Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, primio islam i da je Resulullaha, alejhisselam, nagovarao samo na dobro. Ovi džini časkom izmijene informacije sa Karinom i s vojskama džina od dotičnog sihirbaza ili onog koji “ogleda” te kako sihirbaz dobije “uvid u akte” onih koji su mu došli, a ujedno, džini prisluškuju na putu do sihirbaza svaki razgovor osobe koju prate, posebno dešavanja iz prošlosti i želje za budućnost pa to sve šapnu na lijevo uho sihirbazu. 

Sihirbaz to sve stoči u lijepe riječi i savjete i zamka je perfektna! Džini zaduženi za sihr i Karin se udruže i trasiraju put pred dotičnom osobom, što dalje od ibadeta i pokornosti Allahu, subhanehu ve te’ala, da osoba izgubi Zaštitu svoga Gospodara, kako bi što lakše ostvarili željeni cilj, a to je: Čovjeka odvesti što dalje u zabludu kako bi izgubio i Ovaj i Onaj svijet. Da nas Allah, dž. š, sačuva te žalosti! 

Posebno skrećem pažnju na najopasniju vrstu među njima, koji se ponekad koriste islamom ili se kriju iza islama da “zamažu oči” žrtvama, pa preporučuju klanje kurbana pod uvjetom da se kurbansko meso baci ili da se oboje ili samo kožica zakopa u avliju kuće koja treba biti “zaštićena”, da se klanjaju dva ili više rekata na posebnim mjestima, u turbetima, na mezarima, ko bajagi da sihirbaz klanja istiharu za osobu i obavijesti je o snu; da se osoba rastala ili razvodi u snu od muža ili žene, da ne govori sa roditeljima muža ili žene i sl. (Ovo je velika fitna i prevara šejtanska, koji puno petlja i intrigira kroz san!) 

Najčešći vid zablude i širka je na oko “bezazleno” kao gatanje u karte, horoskop, a posebno ogledanje u findžan, ili u šolju kahve, gdje neke žene (skoro po pravilu samo žene), “profesionalno” izriču sudbinu, “zazivajući vraga”, pa Allah, subhanehu ve te’ala, dopusti džinima i šejtanima da učine ono što se zazivalo iz šolje kahve ili iz findžana. Kazne su rigorozne: od neprimanja namaza četrdeset dana i noći do učinjenog kufra, što vidimo iz sljedećeg hadisa. Imam Muslim navodi hadis u svome Sahihu: “Ko ode gataru i upita ga nešto, neće mu biti primljen namaz četrdeset noći”, a u drugoj predaji “…40 dana!”

A u Musnedu stoji isti hadis uz navod: “Ko ode gataru ili vračaru pa povjeruje ono što mu je rekao, zanijekao je Objavu Muhammedu, s. a. v. s.” 

Ko nema čvrstu vjeru u Allaha, šejtan mu se ponudi kao prijatelj, a on je najgori drug! 

Allah je Uzvišen. On je Jedini Zaštitnik, a divan li je On Gospodar i divan Zaštitnik!

You May Also Like

Može li čovjek ureći druge ljude i životinje?

Postoji li “halal hamajlija”?

Da li džini koriste facebook i ostale socijalne mreže?

Kako da samoga sebe zaštitim od šejtana i od džina?