Želim upozoriti na ovaj fenomen popularnosti tumacenja snova kod našeg naroda kao i klanjanja istihare namaza, u kojem se sanja klanje kurbana, od strane kojekakvih "dobrih" nana i hadžibuli, što na žalost preporučuju vjernicima čak i neki znameniti imami ili hafizi, pa poslije bude po onom: "Nani se snilo sto joj bi milo"!, i raskrinkani brakovi i bukadar rasplakane siročadi!

(Možete naći podrobnu studiju o uroku u djelu “Ajnul-hakk” od Ahmeda ibnu Abdurrahmana Eš-šumejmirija. Iz nje sam prenio neke citate u ovom poglavlju. Obratite se na ovo djelo – veoma je korisno.)

Jezičko značenje sihra

El-Ezheri je rekao:
“Sihr je svako djelo putem koga se čovjek približava šejtanu i kojim se traži njegova usluga.”

Učio sam rukju jednoj sestri i njenom mužu, koji su došli iz druge države. Oboje su na sunnetu. Dugo je trebalo da ucim, da bi se uopšte pokazala reakcija, iako sam odmah na pocetku ucenja vidio skrivene simptome "igranja očiju". Dzin je napao i razbolio dvoje djece, (autizam) Allahovom dozvolom, a ušao je u tijelo kroz usta dok je žena zijevala, da bi izvršio sihr rastave ili bolesti, ali se usput i zaljubio u nju.

Kontaktirala me radi rukje jedna sestra, Arapkinja, nešto preko dvadeset godina. Plakala je. Udala se za svog izabranika prije više od godinu dana, ali ne može podnijeti njegovu blizinu od dana vjenčanja niti ima odnos s njim. Dolazi joj u snu, ili kada je sama u sobi, snažan muškarac (džin zaljubljenik) i prisili je na initimni odnos, svaki dan, prijeteći joj kako nikad neće biti sretna sa mužem, jer je ona odavno "njegova"!

Hadis

Aiše, radijallahu ‘anha, kaže: „Kada bi se razbolio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Džibril mu je činio (učio) rukju.“ (Muslim, 4/1718) - Postoje mnogobrojni hadisi koji jasno upućuju na dozvoljenost učenja rukje i koji nas uče da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, učio rukju samome sebi i drugima, naređivao učenje rukje i preporučivao, odnosno odobravao rukju.

Nedavni sadržaj

O snovima i o istihari

Urok

O sihru

Džin ušao na usta

Newsletter

Budite informisani...