Namaz (arapski: fonol. salah ili salat) je najznačajniji vid molitve kod muslimana, tzv. ibadeta. Muslimani su obavezni obavljati pet namaza dnevno.

Sama riječ namaz je perzijskog porijekla. Arapski izraz za islamsku molitvu je salat. To je izraz koji je koristio Poslanik i koji se koristi pri nijjetu, tj. odluci da se klanja namaz.

 

RUKNOVI ABDESTA:

1. Nijet, odluka da će se uzimati abdest, donosi se u srcu, tako da nije uopće propisano izgovarati nijet pri uzimanju abdesta.
2. Pranje lica vrši se odakle je kosa nikla, pa do pod bradu uzduž i od uha do uha u širinu.
3. Pranje ruku do iza laktova.
4. Potiranjem glave nije obavezno obuhvatiti cijelu glavu (nego samo četvrtinu), ali bi bilo bolje obuhvatiti cijelu glavu jer nam jedan hadis to preporučuje. To će se učiniti na taj način što će se palčevi staviti u uši, a kažiprsti iznad čela, te ih povući prema potiljku, a potom vratiti na početni položaj.
5. Pranje nogu do iza članaka.
6. Pridržavanje redosljeda pri pranju pojedinih dijelova tijela. Ovo posljednje se smatra ruknom kod nekih mezheba, dok je po hanefijskom mezhebu sunnet.

Hadis

Aiše, radijallahu ‘anha, kaže: „Kada bi se razbolio Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, Džibril mu je činio (učio) rukju.“ (Muslim, 4/1718) - Postoje mnogobrojni hadisi koji jasno upućuju na dozvoljenost učenja rukje i koji nas uče da je Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, učio rukju samome sebi i drugima, naređivao učenje rukje i preporučivao, odnosno odobravao rukju.

Nedavni sadržaj

O snovima i o istihari

Urok

O sihru

Džin ušao na usta

Newsletter

Budite informisani...